Trillingsvrij afzinken kelder maakt damwand overbodig

Het afzinken van ringvormige poeren door ze te ontgraven is al jaren bekend maar de toepassing door MultiBouwSystemen (MBS) uit Soest om op soortgelijke wijze kelders af te zinken, is nieuw. Door grond tussen de wanden te verwijderen zakt een kelderbak naar de gewenste diepte. Intrillen of -heien van een damwand is daarmee overbodig.

Op dit moment plaatst MBS een kelder van 6 bij 10 meter in Soest. In dit geval is de kelder op staal gefundeerd maar het systeem leent zich ook voor toepassing met op diepte geheide funderingspalen.

Voor de aanleg komt de bak in geprefabriceerde onderdelen op de bouwplaats aan. De maximale afmeting van een afzinkkelder bedraagt 10 bij 10 meter. Volgens Wim van Looijengoed, directeur bij MBS, heeft dat onder meer te maken met het gewicht van de wanden die bij een lengte van 10 meter, een hoogte van 3 meter en een dikte van 30 centimeter, 22 ton bedraagt. Dat is een flink gewicht maar daarvoor is gekozen om enerzijds de gronddruk te weerstaan en anderzijds een stevige basis te geven voor eventueel op te metselen spouwmuren. Bij grotere afmetingen is het noodzakelijk de afzinkkelder op diepte te persen met hydrauliek en grondankers.

Op de bouwplaats monteren medewerkers van MBS de wanden. De kopwanden zijn voorzien van een sponning waarin de langswanden aansluiten. De verbinding komt tot stand door ingestorte staafankers in de langswanden op de kop van de afzinkbak vast te bouten. Door het giethol met een gemodificeerde krimpvrije mortel vol te gieten, ontstaat een waterdichte verbinding. Het geheel resulteert in een stijve momentvaste hoekverbinding. Aan de onderzijde van de wanden is een stekkenbak ingestort. Door de stekken uit vouwen als de bak op diepte is, is het mogelijk een constructieve en waterdichte vloer te maken.

Het systeem staat of valt met het voorzichtig ontgraven van de grond in de bak, want het is belangrijk om geen zettingen van omliggende bebouwing te krijgen. Van Looijengoed: “Wij nemen het volledige risico bij de bouw van een kelder op ons en zijn dus zeer kritisch bij de keuze voor een grondwerker.”

Volgens Van Looijengoed kent de afzinkbak veel voordelen ten opzichte van andere bouwsystemen voor de aanleg van kelders. “Het is bijvoorbeeld een groot voordeel dat het een trillingsvrije bouwmethode betreft. Verder hoeft bij gebruik van de methode in vergelijking met het ontgraven van een bouwkuip met talud tot 40 procent minder grond weggehaald te worden en bovendien zijn er geen grondkerende constructies noodzakelijk”, aldus Van Looijengoed.

De afzinkkelder is te gebruiken als reguliere kelder, zwembad of voor olie- en vetafscheiders.

Bron: https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2006/02/trillingsvrij-afzinken-kelder-maakt-damwand-overbodig-101164652

Volg MBS Kelderbouw

We plaatsen regelmatig nieuws over onze projecten, beurzen en overige op social media.

Contact

MBS Kelderbouw
De Limiet 28
4131 NR Vianen

KvK-nummer: 32096394
Btw-nummer: NL812441321B01