Afwerking – Voorkom vocht

Voorkom een vochtige kelder

Een vochtige kelder is een veelvoorkomend probleem wat leidt tot een onaangenaam en ongezond klimaat in uw kelder. Vochtproblemen komen in verschillende vormen voor.

  1. Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door openingen in de buitenmuur waardoor vocht naar binnen kan dringen.
  2. Optrekkend vocht kan ontstaan wanneer de fundering in een vochtige ondergrond staat. Veel kelders staan in grondwater waardoor het risico op optrekkend vocht aanwezig is.
  3. Condensvorming is het gevolg van temperatuurverschillen.

Elk bouwwerk, zeker een ondergrondse betonconstructie in het grondwater zoals een kelder, is in een bepaalde mate hygroscopisch. Een stof is hygroscopisch wanneer deze vocht uit de omgeving aantrekt.

De kelders van MBS Kelderbouw

Om de kans op lekkage en vochtdoorslag tot nul te reduceren, wordt op de buitenzijde van de kelderwanden van MBS Kelderbouw een flexibele, kunststof gemodificeerde 2-componentencoating aangebracht of wordt de kelder op de aansluitingen van binnenuit preventief geïnjecteerd. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door onze gespecialiseerde vakmensen.

Voldoende ventilatie

Om een vochtige kelder te voorkomen, zijn voldoende ventilatie om opgehoopt vocht af te voeren en de beheersing van het binnenklimaat van wezenlijk belang. Om een goede ventilatie te bewerkstelligen, hebben oudere woningen spouwventilatie. Moderne woningen hebben vaak een elektrische unit voor de ventilatie van de woning. Indien dit bij uw woning het geval is en er in uw kelder sprake is van onvoldoende natuurlijke ventilatie is het raadzaam om de kelder op dit systeem aan te sluiten. Veel kelderbouwers adviseren tevens het gebruik van een elektrische condensdroger. Dit is bij onze dikwandige geïsoleerde kelders vrijwel nooit nodig.

Tevens dient u ervoor te zorgen dat de kelder niet zodanig afgewerkt wordt met vocht- en dampdichte materialen of volgezet wordt, dat er geen ventilatie meer plaats kan vinden. In dergelijke gevallen kan bouwfysisch een dauwpunt ontstaan met condensvorming als gevolg.

Mocht vocht ondanks de bovengenoemde maatregelen een probleem blijven, dan kunt u overwegen om gebruik te maken van een professionele luchtontvochtiger van bijvoorbeeld Thyzo.

Download onze praktijkrichtlijnen voor de afwerking van door ons geleverde kelders.

Volg Kelderbouw

We plaatsen regelmatig nieuws over onze projecten, beurzen en overige op social media.

Contact

MBS Kelderbouw
De Limiet 28
4131 NR Vianen

KvK-nummer: 32096394
Btw-nummer: NL812441321B01

  • Volg Kelderbouw op
MBS Kelderbouw